Bog & idéBøger

Forfatterne fra Fokusgruppen

Fokusgruppe temabillede

Hvordan anmelder vi - læserne - den nyeste danske skønlitteratur?

DR kigger i en programserie nærmere på otte danske skønlitterære bøger udgivet i 2021 og sidste halvdel af 2020. Fem for hinanden fremmede danskere er blevet inviteret omkring det runde bord for at give deres mening om bogen råt for usødet. Hvad, fokusgruppen ikke ved, er, at forfatteren i al hemmelighed lytter med.

Her på siden giver vi dig et overblik over, hvad fokusgruppen fandt særligt ved de otte bøger. Vi håber derved at inspirere dig til din næste læseoplevelse, og måske får du samtidig lyst til at se programmerne. Du finder et link direkte til udsendelserne i bunden af siden.

Fokusgruppe temabillede

Episode 1 - Thomas Rydahl

Læs med
forførernes klub

Forførernes klub

Efter sin skilsmisse er Flemming på kollisionskurs, og alt ser allermest sort ud, da han støder på en mystisk loge. Flemming drages af klubbens sansedyrkelse, og igennem flirt og nydelse finder han omsider sig selv igen.

Det synes fokusgruppen

Bogens hovedperson, Flemming, har meget forskellig indvirkning på fokusgruppens medlemmer. Nogle finder ham tiltalende og forstår til fulde hans bevæggrunde, mens andre i fokusgruppen finder hans metoder mindre tiltalende og tenderende til udspekulerede.


Pendanten til Søren Kierkegaards Forførerens dagbog diskuteres også livligt og ikke mindst sammenlignes forførernes metode med den i Neil Strauss' The Game.

Episode 2 - Leonora Christina Skov

Læs med
Hvis vi ikke taler om det

Hvis vi ikke taler om det

Romanen, der tager udgangspunkt i forfatterens egen historie, tegner en sårbar identitetsdannelse op med intensitet og nerve. I fortsættelsen af Den, der lever stille tages temaer som ligestilling og identitetsskabelse op.

Det synes fokusgruppen

Tydeligt var det, at fokusgruppen blev ramt af skildringen af jeg'ets opvækst i et dysfunktionelt hjem.

Meget fyldte det også for fokusgruppen, at Leonora Christina Skov delvist skriver autobiografisk. Det blev især påpeget, hvordan opvæksten var præget af psykisk terror. Specielt en af fokusgruppens deltagere tilkendegiver, at han relaterer tydeligt til denne del af romanen. Responsen rammer forfatteren dybt, da hun indledningsvist ikke spår denne læser til at have den store forståelsesramme qua hans køn og alder.

Episode 3 - Jesper Wung-Sung

Læs med
Kvinde set fra ryggen

Kvinde set fra ryggen

En gribende skildring af kunstnerparret Vilhelm Hammershøi og konen Ida Ilsted, der i mange år stod model for sin mand. Wung-Sung trækker tematiske tråde til sin anmelderroste En anden gren (2017) om sine oldeforældres opofrende kærlighedshistorie.

Det synes fokusgruppen

På en og samme tid er Vilhelm Hammershøis hustru, Ida Ilsted, en stærk og skrøbelig kvindefigur. Både i kunstens verden og nu også i litteraturens indgyder hun sine betragtere mystik og forundring.

Fokusgruppen foruroliges og imponeres af den omdiskuterede Ida, som Wung-Sung lader være bogens omdrejningspunkt. Hvad har foregået bag hendes stillestående ydre i alle timerne som model for sin mand?

Ikke alle i fokusgruppen køber præmissen med Idas store indre verden, og nogle savner i det hele taget mere plot. Dog er der enighed om, at Wung-Sung formår at skildre Ida med mange sirlige penselstrøg.

Episode 4 - Ida Marie Hede

Læs med
Fokusgruppebog episode 4

Suget...

Læseren rammes med orkanstyrke af et hikstende og væskende vokabular i denne roman. I Ida Marie Hedes sprogligt stormomsuste samfund flyder kropsvæskerne frit i en absurd og karnevalistisk ramme, der konstant overfyldes og sprænges.

Det synes fokusgruppen

Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer? tager bogstaveligt talt fokusgruppen med storm. Sproget er en hvirvelvind af ord, som suger sin læser ind i blæsten. Nogle i gruppen blev frustreret over den sugende følelse og oplevede helt at måtte lægge bogen fra sig, mens en klar fascination af den måde Hede arbejder med formuleringerne på også er at spore.

På det tematiske plan optages fokusgruppen af emner som ensomhed og skilsmisse. Trods det bizarre og til tider uinviterende sprog søger fokusgruppen at føle sympati for jeg'et, idet hun er presset ud i moderskabet. Nogen finder det dog knap så let at relatere til bogens jeg, der aldrig nævnes ved navn. En diskussion om kvindens rolle i samfundet udspiller sig og cementerer et vigtigt tema i vores samtid.

Episode 5 - Peder Frederik Jensen

Læs med
Fokusgruppebog episode 5

Det Danmark du kender

I sin fuldskab kører borgmesteren Morten avisbuddet Niels ned, og med ulykken som afsæt møder vi rå skildringer af barske skæbner. Fortællingen tager sin læser med ud i det forknytte lokalsamfund i landets udkant og taler sig ind i en vigtig samfundsdebat.

Det synes fokusgruppen

Sæsonens nok mest utilfredse fokusgruppe udtaler sig i denne episode om Peder Frederik Jensens roman, som i ringe grad vækker begejstring ved sin skildring af skrøbelige eksistenser i udkanten af vores eget land. Der er bred enighed om, at de sarte sjæle i fortællingen fremstilles ærgerligt grimt og uden håb for fremtiden.

Forfatteren føler sig angrebet på sin skrivestil, og at fokusgruppen glemmer at se på alt det levede liv rundt om de fire hovedpersoner, der taler et andet sprog. Det står klart, at forfatteren ikke er behageligt til mode med at træffe sin fokusgruppe.

Episode 6 - Charlotte Weitze

Læs med
Fokusgruppebog episode 6

Rosarium

Den transkønnede Johanne(s) er både hovedperson og symbolet på naturens forskelligartede formering. Mennesket og naturen er ikke to adskilte ting, ytrer Charlotte Weitze, der inviterer sin læser med ud i den vildtvoksende natur i denne botaniske generationsfortælling.

Det synes fokusgruppen

Den vilde og eventyrlige natur danner grobund for en livlig diskussion i denne fokusgruppe. Samtaler forgrener sig over i en genrebestemmelse af bogen, der både har rødder i clifi- og slægtsromanen og med forunderlige elementer fra botanikkens verden får tonen et magisk realistisk islæt. Der er enighed om, at romanen kræver sin læsers fulde opmærksomhed, da den er skrevet i et tætbevokset sprog, hvor alt hænger sammen i et underjordisk rodnet.

En af fokusgruppens deltagere udtrykker, at det er en bog, "der handler om alt."

Episode 7 - Katrine Marie Guldager

Læs med
Det samme og noget helt andet

Det samme og noget helt andet

Der zoomes ind på individet i relation til dets familie i denne roman præget af tvivl, tab og turbulens. Her nuanceres familielivets gråzoner, der spænder mellem sorg, svigt og jalousi. På kort tid mister jeg'et både sin bedste veninde og sin far, som også Guldager selv oplevede det i en ung alder.

Det synes fokusgruppen

Romanen er halvt fiktion og halvt autofiktion, og det påvirker nogen i fokusgruppen at have kendskab til Guldagers egen historie. For en 21-årig kvinde i fokusgruppen spiller det derimod ingen rolle, og på samme tid relaterer hun allermest til bogens hovedperson.

Dette glæder forfatteren, der vurderer sit værk mest vellykket, når læseren lever sig ind i karakteren og er til stede i bogen.

Diskussionen bevæger sig over i familieforhold og sorgen ved at miste en, man har kær. Realismen og den tunge dyne af afmagt smitter tilsyneladende af på fokusgruppen, der aldrig helt følger hinanden. Måske er det helt efter bogen, idet den handler mere om splittelse end om samling.

Episode 8 - Eva Tind

Læs med
Kvinden der samlede verden af Eva Tind

Kvinden der samlede verden

Den danske zoolog Marie Hammer danner rammen om denne roman. Eva Tind skildrer en kvindes stærke kald for at bryde med tidens normer som videnskabskvinde og familiemor på en og samme tid.

Det synes fokusgruppen

Skildringen af Marie Hammer lægger op til en klassisk diskussion af kvinden, og hvad hun er symbol på i vores samfund. I sin samtid var hun bane- og normbrydende både som forsker og som familiemor.

Fokusgruppen taler i mere generelle termer, når de ser på kvinden som moder, kvinden som arbejdende og kvinden som sexobjekt.

En passage læses i udsendelsen højt omkring Marie Hammers specifikke seksuelle præferencer. Her falder kritikken, da det ikke harmonerer med, at Marie Hammer var en virkelig person, så det i sidste ende forplumrer det ellers skarpe portræt af forskeren.

Fokusgruppen - programmet fra DR

Har du også somme tider tænkt over, at kun anmeldernes mening ser dagens lys? Hvordan anmelder vi - den almene læserskare - den nyeste skønlitteratur?

Fokusgruppen på DR2 og DRTV er programmet, hvor fem danskere, som ikke før har mødt hinanden, inviteres omkring det runde bord for at anmelde bøger; alle bøger har det til fælles at være danske skønlitterære udgivelser fra 2021 med undtagelse af Det Danmark du kender samt Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer?, der begge er udgivet i sidste halvdel af 2020.

Hvert program er dedikeret til hver sin bog, og fokusgruppen har hver gang vidt forskellige baggrunde og kommer fra alle steder i landet. De har ingen ide om, at forfatteren bag bogen lytter og ser med, og at de til sidst i programmet møder forfatteren.

Ris og ros om det runde bord

I programmets første sæson kigger vi blandt andet ind bag Vilhelm Hammershøis staffeli, når Jesper Wung-Sung med udførlige penselstrøg udfolder, hvordan Hammershøis kone, Ida Ilsted, brugte timerne som stillestående model for sin mand igennem hele hans karriere. Hvad har hun mon tænkt og følt i alle de tilsyneladende begivenhedsfattige timer som model for sin mand? Det vækker forskellige følelser i panelet, fordi nogle provokeres af bogens stilstand og efterlyser mere handling. Andre derimod bevæges af den poserende Idas store indre verden, hendes hengivenhed og nærmest stumme tristesse, som hendes mand indfangede på sine lærreder.

Alt imens fokusgruppen analyserer det pågældende værk på godt og ondt, klipper programmet med jævne mellemrum ind til forfatteren, der sammen med programmets vært Maria Månson reflekterer over, hvad fokusgruppen ytrer. Nogle gange rammer fokusgruppen hovedet på sømmet og nævner netop det, forfatteren har tænkt, læseren skulle have ud af en given sekvens. Andre gange kan det være øjenåbnende for forfatteren at høre så direkte, hvordan bogen og dens karakterer har ramt læserne. Det er nemlig ikke udelukkende rosende ord, der bliver udrullet på det runde bord. Flere gange stiller læserne sig skeptiske eller kritiske, og derfor kan det sagtens være med nervøs mine, forfatteren sidst i programmet går ind for at møde sit læserpanel.

Flere af fokusgruppens deltagere er også enige om, at Leonora Christina Skovs Hvis vi ikke taler om det indeholder et irritationsmoment, fordi det med jævne mellemrum beskrives, hvor hårdt jeg’et knokler for at nå sine mål. Her efterlyser fokusgruppen, at forfatteren ville ”show it, don’t tell it”. Denne kritik går direkte i hjertet på forfatteren, der som menneske selv er udfordret af at føle sig god nok. Dermed skildres en sjælden direkte kommunikation mellem forfatter og læser, hvilket går igen i flere sekvenser.

Vores samtids litteratur

Ud over at anmelde den enkelte bog giver programmet seeren et vedkommende indblik i, hvad der rører sig på den litterære scene i Danmark i øjeblikket. Blandt andet finder vi på litteraturlisten flere mere eller mindre dystopiske værker, som rækker ind i fremtiden. Vi finder også litteratur, som omhandler nutidens mand efter en skilsmisse, Danmarks politiske situation samt identitetsdannelse og ikke mindst indlevende og relaterbare skildringer af stærke kvinder.

Hvis bøgerne i første sæson af DR-serien har noget til fælles, må det være en grundig behandling af den skrøbelige konstruktion, vores familieliv er. I fællesskab laver bøgerne et tværsnit ned igennem familielivet og skildrer på hver sin måde, hvordan det, vi kommer fra, bliver definerende for, hvem vi er og bliver. Mindet om fortiden og illusionen om fremtiden smelter sammen til et stort potpourri af levet liv, der er relaterbart for alle læsere.

Vil du vide mere

Programmerne er et anderledes format, som er spækket med inspirerende ideer til din næste læseoplevelse, og det er nemt at føle sig fristet til at kaste sig over bøgerne en efter en. Programserien tilbyder masser af inspiration, hvis du mangler et friskt pust til din boghylde, så du roligt kan imødegå de mørke aftner med en god bog. Har du også fået lyst til at se serien, kan du finde et direkte link herunder.

Link til programmet

Næste sæson udkommer den 25. oktober 2021.