Læs højt - se hvorfor
Det har længe været en udbredt opfattelse, at højtlæsning har en gavnlig effekt på hjernens udvikling for børn fra fødsel og op til fem-års alderen. Men nu kan forskningen faktisk fremvise billeddokumentation, der cementerer det faktum.
På børnehospitalet i Cincinattis (Ohio, USA) Reading & Literacy Discovery Center er man med hjernescanninger lykkedes med at gøre læsningens effekt på børns hjerner meget tydelig på en visuel måde. Du kan se de afslørende scanningsbilleder, som er de første af sin slags, nedenfor.
Hjernens respons på læsning
Scanningsbilledet med de røde områder viser hjernen på et barn i børnehavealderen, som ofte bliver læst højt for. De røde områder viser en vækst i såkaldt organiseret hvid substans i de dele af hjernen, som hænger sammen med sprog og evnen til at læse og skrive.
Til sammenligning viser scanningsbilledet med de blå områder hjernen på et barn i børnehavealderen, som i stedet bruger ca. to timer på skærmtid hver dag (tv/tablet/telefon). Den blå farve illustrerer massiv underudvikling og en langt mere uorganiseret hvid substans i områderne for sprog og læse- og skrivefærdigheder. Billederne er som nævnt de første, der tydeliggør hvor vigtigt det er for små børn at få deres hjerne stimuleret af bl.a. højtlæsning.
artiklen fortsætter nedenfor...
Fem særligt betydningsfulde år
Barnets første fem år fra de bliver født er særligt vigtige for hjernens udvikling. Det er nemlig her hjernen udvikler sig hurtigst. Børn, som har flere hjernestimulerende oplevelser, der er med til at organisere den hvide substans i hjernen, vil have store fordele, når de skal begynde i skole. Det bliver sværere og sværere for børn at indhente det tabte, hvis de er ’bagud’ fra start, lyder det fra én af hovedforfatterne bag hjernescanningsstudiet på børnehospitalet i Cincinnati, Dr. John Hutton.
Resultaterne fra hjernescanningerne understøttes af resultaterne fra kognitive tests, som børnene skulle gennemføre. De viste ligeledes, at de børn, som havde mere end en times skærmtid om dagen, klarede sig dårligere, når man testede forskellige aspekter af sprogevner. På samme måde klarede de børn, der ofte blev læst højt for, sig bedre.
Artiklen fortsætter nedenfor...
Læsning styrker hjernen
Modvirk demens og Alzheimers >>Månedens læseoplevelse
Til børn er der en god bog hver måned >>Højtlæsning for 2 -5 årige
Skærmen stjæler tid
En vigtig pointe, som Dr. Hutton også fremhæver i fremlæggelsen af undersøgelsens resultater, er at skærmen ikke kun stjæler den tid, der kunne være gået med at læse. Andre vigtige aktiviteter for børn, såsom at lege, at bruge sin fantasi og at være udendørs, bliver også forsømt til fordel for skærmen, og disse aktiviteter er, ligesom læsning, vigtige for udviklingen af barnets hjerne.
Ifølge Dr. Hutton er der ikke én bestemt type af bøger, som er mere ”rigtige” at læse end andre, hvis man vil opnå den gavnlige effekt. Det handler blot om at få det gjort og gøre det regelmæssigt. Det kan være svært at forudsige, hvilke bøger der vil fange netop dit barns interesse.
Link til kilde: https://edition.cnn.com/2020/01/16/health/child-brain-reading-books-wellness/index.html
Faktaboks:
Hjernen kan opdeles i den grå substans (hjernebarkens fire lapper og basalganglier) og den hvide substans (der ligger under hjernebarken). Det er afgørende for hjernens evne til at kommunikere til nervesystemet, evnen til at lære og den generelle funktionalitet, at den hvide substans øges og organiseres.
Højtlæsning for 6 - 9 årige
Bøger til drenge
Find alle de gode bøger her >>Bøger om rummet
Find alle de gode bøger her >>Bøger om dyr
Find alle de gode bøger her >>Bøger om fodbold
Find alle de gode bøger her >>Højtlæsning for børn +10 år
Garanti for tilfredshed
For at give en god læseoplevelse skal en bog passe til barnets alder og interesse. Derfor giver vi 90 dages tilfredshedsgaranti på samtlige børne- og ungdomsbøger, hvis bogen mod forventning ikke falder i barnets smag. Vi ombytter én gang indenfor 90 dage.
Håndbog for forældre
Drømmer du om, at dit barn bliver en læsehest engang? Ville du ønske, at dine børn læste mere, end de gør? Synes du, at mobiler og computere tager dit barns opmærksomhed? Denne håndbog kan hjælpe dig.