Blixenprisen 2023
Blixenprisen er en dansk litteraturpris, der blev stiftet i 2015 til ære for den danske forfatter Karen Blixen. Prisen uddeles årligt til en dansk forfatter eller andre, der arbejder for at fremme litteraturen herhjemme. De nominerede indbefatter derfor både forfattere, oversættere, illustratorer, lydbogsindlæsere, boghandlere og litteraturformidlere.
Blixenprisen er en anerkendt pris inden for litteraturen i Danmark og bidrager til at fremhæve og anerkende talentfulde forfattere og illustratorer. Prisen har til formål at hylde og inspirere litteraturen og dens betydning i samfundet.
Vinderen af Blixenprisen udvælges af en jury bestående af eksperter inden for litteraturen. Her på siden finder du en komplet oversigt over alle prisvinderne til Blixenprisen 2023 for samtlige kategorier, herunder ”årets bog”, ”årets børnebog” og ”årets ærespris”.
Vinderne af Blixenprisen 2023
Årets bog: Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet af Glenn Bech
Et indigneret, selvudleverende og ømt manifest om klasseskam, prol og elite, om provinsbøsser og repræsentationssmykker, moralisme og hykleri.
Årets roman: Tjeneren og hans søster af Dorrit Willumsen
En roman om en kvinde, som elsker ensomheden, men altid kommer, når hendes bror kalder. Om kærlighed og drømme, hævn og store hemmeligheder – og om at længes efter friheden, men ikke altid opdage det, når man har den.
Årets krimi: Uglens øje af Sissel-Jo Gazan
Videnskabskrimi om eksotiske sommerfugle og medicinalindustrien. Vil du leve et langt liv med depression eller et kortere men lykkeligt liv?
Årets biografi: Følg Wilfred! af Claus Bundgård Christensen
Fortællingen om Wilfred Petersen og hans folk fra mellemkrigstiden og ind i besættelsestiden - en revolutionær sekt med få hundrede medlemmer, som alligevel fik afgørende indflydelse på dansk nazisme.
Årets fagbog: En forudsigelig forbrydelse - Kvindedrab i Danmark af Line Vaaben & Asser Hedegaard Thomsen
Journalist Line Vaaben og retsmediciner Asser Hedegård Thomsen kortlægger kvindedrab i Danmark med baggrund i data fra Asser Hedegård Thomsens ph.d.-afhandling om drab i Danmark
Årets lyrik: Bøgetid af Nanna Storr-Hansen
Nanna Storr-Hansen skriver med et kraftfuldt bundtræk, der lige lovlig økopolitisk forbinder moseligenes stenalder med vores senmoderne tid.
Årets ungdomsbog: Tænk ikke på mig af Vilma Sandnes Johansson
En sand og livsbekræftende fortælling om kærlighed, latter, ensomhed og sorg. Og om følelsen af hverken at turde give eller bede om hjælp.
Årets børnebog: Frank mig her
Det er ikke nemt at gøre plads til en ny i familien. Især ikke til fars nye kæreste, der hedder Frank, og som fylder alt for meget. Det er Frank mig her og Frank mig der.
Årets lydbogsindlæser: Kristina Nya Glaffey
Kristina Nya Glaffey for indlæsningen af sin egen To the Modern Man. I et rasende og åndeløst tempo tegnes et hudflettende portræt af den moderne mand og hans evige selviscenesættelsesprojekt. Men det bliver også et portræt af vores tid.
Bedste oversættelse til dansk: Claus Bech
Claus Bech for oversættelsen af Tyngdens regnbue af Thomas Pynchon. Med 50 års forsinkelse er Pynchons vanvittige mesterværk endelig udkommet på dansk.
Årets illustrerede værk: Efter København af Christian Skovgaard
Et visuelt og taktilt mesterværk af stor grafisk skønhed med en visionær fortælling om et København i ruiner efter en klimakatastrofe.
Årets ærespris: Suzanne Brøgger
Juryens udtale: "(...) Brøgger selv, der skriver, som hun lever, og lever, som hun skriver – med en præcision af en tigerstribet skrift, der stadig den dag i dag rammer os alle med en nødvendighed om at sige fra, sige til, sige JA og nej tak, ikke lige med den der mand… Suzanne Brøgger er helt sin egen. Heldigvis.”
Årets talent: Sabitha Söderholm
Juryen motiverede bl.a. valget således: "Tabserfaringen er stor. Helingskraften mindst lige så stor. Er det overhovedet muligt at skrive kolonialisme- og adoptionskritisk økopoesi med hjertegribende, afvæbnende ømhed og ynde? Ja. Men det kræver et helt særligt talent. Et enestående Sabitha Söderholmsk talent."
Årets indsats for litteraturformidling: Læseforeningen
Juryen motiverede valget således: "Læseforeningen tager fat, hvor formidlingen ikke nødvendigvis er let. Læseforeningen faciliterer gennem et stort frivillig-netværk læsegrupper over hele landet og til mennesker i alle livssituationer."