BogForums Debutantpris
En forfatterpris som uddeles til en debuterende forfatter indenfor skønlitteratur
Debutantprisen hed i 2004-06 BG-banks debutantpris, men blev i 2007 overtaget af Danske Bank under navnet Danske Banks debutantpris (se også Danske Banks Litteraturpris). I 2011 trak Danske Bank deres sponsorat af prisen, der fra 2012 uddeles af BogForum.
Vindere af Bogforums Debutantpris
2023: BARBAR [Tavshedens objekt]
Amina Elmi skriver om at leve med en kappet forbindelse til sin families historie, ritualer, sprog og identitet. I sine digte forsøger hun at etablere en forbindelse til alt det tabte, men tavsheden står som et tomt centrum
2022: Se en sidste gang på alt smukt af Kristin vego
Der står en engel på marken. Hun står lige foran mig, mild, gennemsigtig. Det er hende lyset kommer fra. Først tror jeg at hun brænder, det sitrer i luften omkring hende, men det er flimmer fra tusind vinger, natsværmere og andre smådyr, de kaster sig mod hende, flyver tilbage og kaster sig mod hende igen.
2021: Ungeenheden af Fine Gråbøl
Ungeenheden er Fine Gråbøls debut. En omsorgsfuld og kritisk roman om en gruppe unge i psykiatrien og deres fælles liv på et bosted i København. Ungeenheden holder til på femte sal. Her møder vi Lasse, Marie, Waheed, Sara, Hector og den navnløse fortæller. De har alle fået tildelt ophold efter en paragraf i Serviceloven og bor nu i det tidligere plejehjem, der udgør bostedet.
2020: Bargums synder af Sofie Malmborg
Den unge kræmmersøn Frederik Bargum kommer i lære hos en af byens mest velhavende købmænd. Her oplæres han i handlens ædle kunst, og han har talent. Da købmanden dør, gifter Bargum sig til en andel i forretningen og går straks i gang med at bygge sit eget palæ og virkeliggøre de storstilede forretningsideer, han har fået på rejser rundt i Europa.
2019: Forsvindingsnumre af Amalie Langballe
Når noget forsvinder forventer man, at det kan findes igen. Sådan har Agnes det med sin mor, som er død. Men Agnes er ikke god til at finde noget. Ting bliver væk for hende, fugle, mennesker og virkelighedsfornemmelse. Hun leder efter alle de ting på steder, hvor de ikke er. I Berlin, i København og i Tel Aviv.?
2018: Mit halve liv af Anita Furu
Anita Furu debuterer med romanen Mit halve liv. Det er i den grad en god historie og en stor fortælling om Ruth: Fra hun i 1906 bliver forældreløs i Rusland i en jødisk ortodoks familie og adopteret af en velhavende jødisk kvinde i København, via ægteskab med en norsk forretningsmand med base i San Sebastián i Baskerlandet i Spanien til ægtemanden dør, og til Ruth omkring 1950 er tilbage i København og endnu engang skal begynde på en frisk.
2017: Nye rejsende af Tine Høeg
Nye rejsende er en fortælling om at kaste sig hårdt ind mod den anden. Om at stå ved katederet og ikke kunne kende sin egen stemme. Om at føle sig forkert og akavet og fandenivoldsk. Om nervøsitet og længsel. Sex og vodka og cigaretter. Om at køre i tog. Om ikke at passe ind og at gå derhen, hvor alting kan gå galt.
2016: Techno af Niels Henning Falk Jensby
Techno er en rå og kompromisløs dannelsesroman, ikke bare om at finde sig til rette i sin egen krop, men også om at vokse til og definere retten til denne krop i en verden af flydende grænser.
2015: Planen af Morten Pape
Planen er en coming-of-age-fortælling om at være barn, vokse op, blive forelsket og forsøge at finde sig selv i et betændt multikulturelt mikrokosmos, som de færreste undslipper eller kender til.
2014: Eremitten af Thomas Rydahl
På en strand på den kanariske ferieø Fuerteventura holder en spritny bil. På bagsædet står en papkasse med en lille død dreng. Ingen savner ham. Der er intet spor af bilens fører, ingen fod- eller fingeraftryk og tallet på bilens kilometertæller giver ingen mening.
2013: Yahya Hassan af Yahya Hassan
Yahya Hassan, født 1995, debuterer med Yahya Hassan, der er en digtsamling om en opvækst med vold, svigt og kriminalitet. Yahya Hassan er en modig og eksplosiv bog og et bud på en nødvendig fortælling om dagens Danmark, set fra Yahya Hassans klare perspektiv.
2012: Den stjålne vej af Anne-Cathrine Riebnitzsky
Ingeniøren Khan har fået til opgave at asfaltere vejen mellem Gereshk og Kandahar i det sydlige Afghanistan. Taleban har tidligere saboteret arbejdet med vejen to gange, og da en gruppe talebanere en tidlig morgen tager Khan til fange, er han ikke i tvivl om, at hans sidste time er kommet.
2011: Det syvende barn af Erik Valeur
Ved fødslen har de syv børn en eneste ting til fælles: De kommer til verden på Rigshospitalets fødegang B, og de skal alle bortadopteres. I månederne efter finder frøkenerne på det berømte spædbørnehjem Kongslund nye familier til dem rundt om i Danmark, og de vokser op uden at ane det mindste om deres fortid.
2009: Han danse på sin søns grav af Martin Kongstad
Mød Mikkel Vallin, mad- og livsstilsjournalist på et stort københavnsk dagblad. Tiden er de svimlende opgangsår mellem 2003 og 2008, og gennem Vallin kommer vi ind i vennekredsen af forkælede og selvtilstrækkelige 40-årige, opflasket på kartoffelrækkekulturradikalisme og 68-udskrab.
2008: Noget du skal vide af Janni Olesen
Elisa underviser i psykologi på VUC. Hun ville gerne være læge - og helst patolog, for levende mennesker forvirrer hende. En af kursisterne, Jakob, en indadvendt ung mand bliver en besættelse for hende og forvirrer hendes hoved på de mest ubelejlige tidspunkter.
2007: Jelne af Henriette E. Møller
Jelne er en ung kvinde i slutningen af tyverne, og hendes verden er netop faldet fra hinanden – igen. Kæresten er skredet, og det går op for hende, at hun endnu en gang er ladt alene i verden. En bog om at længes efter samhørighed og om at opdage, at erindringer ikke altid er, hvad de giver sig ud for.
2005: Den som blinker er bange for døden af Knus Romer
KNUD ROMER er født i 1960 og vokset op i Nykøbing Falster. Han har studeret litteraturvidenskab på Københavns Universitet Prisvindende konceptudvikler i reklamebranchen bl.a. Guldkorn og Cannes Lion Award. Har optrådt som skuespiller i Lars von Triers dogmefilm ”Idioterne” og Christoffer Boes ”Allegro”. Den som blinker er bange for døden er hans første roman.
2005: Aminas breve af Jonas T. Bengtsson
Fortælleren Janus er paranoid skizofren og har efter et sammenbrud som ung været indlagt på den lukkede i en årrække. Hér lever og ånder han for den række breve den unge kurdiske indvandrerpige Amina har skrevet til ham under opholdet. En dag holder Aminas breve op, og Janus beslutter sig for at spille normal og blive lukket ud i verden for at finde Amina.
2004: Livret af Kristian Ditlev Jensen
Debutroman om gourmeten og madanmelderen Robin McCoys liv, som det udspiller sig efter hans kones traumatiske selvmord. Det er fortællingen om en mand, som først længe efter konens død formår at være til stede i sit eget liv. På overfladen en hyldest til sanseligheden og gastronomien og på det psykologiske plan en sammenbrudshistorie om en mand, der kæmper for at komme tilbage til livet.
2002: Kys af Eddie Thomas Petersen
Frank er nyuddannet læge, men også næsten manisk hjælpsom. Det skaffer ham ofte problemer på halsen, fordi det kommer i vejen for det, han egentlig skulle - ikke mindst i forholdet til kæresten Lisa, som helst vil have alt under kontrol.
2001: I virkeligheden hedder jeg Nielsen af Lise Rønnebæk
Hvad skal man gøre, når ens elskede dør og kærligheden ikke vil gå væk? Ella Torn kryber sammen i det, der var deres seng i deres lejlighed, omgivet af hans ting og tøj og indhyllet i længsel. Hvis ikke det var for hullerne i bruseren, der kalker til ét efter ét, så ville det næsten være, som om han stadig var hos hende.
2000: Zambesi af Søren Jessen
En mand vågner en morgen og opdager, at han svæver et par millimeter over gulvet, en kvinde opdager at hun er ved at krakelere, en kvindelig radiograf opdager et stelnummer på en rygsøjle ... På caféen Zambesi krydses skæbner et øjeblik for så igen at glide hver sin vej - en smule ændret.
1999: Krat af Christian Jungersen
Efter en vellykket hjerteoperation begynder toogfirsårige Poul Martin at udforske sit liv, som han nu har fået mulighed for at beholde lidt længere. Især indfanges han af venskabet med Eduard - klassekammeraten fra 1920'ernes rige borgerskab - som forekommer ham lige så uigennemskuelig i dag som dengang.
1998: To ryk og en aflevering af Jesper Wung-Sung
20 fintmærkende og helt igennem realistiske noveller. De er sat i en mindre dansk provinshavneby, tiden er nu og hovedpersonerne er alle mænd; lige fra den lille dreng, pubertetsknægten, den unge, den voksne og oldingen - tilsammen giver det et overrumplende bud på manden af i dag.
1996: Skiftig af Charlotte Weitze
I nordisk og keltisk folketradition kunne mennesker lokkes af bjergfolk og ellefolk ind i "bjergene": høje, bakker og store sten. Hvis de vendte tilbage, var de blevet tungsindige, sære eller vilde. Man har set bjergtagningsmyten som tidlige forsøg på at forklare forandringer af sinds- og sjælelig art.
1995: Hotel Malheureaux af Trine Andersen
De skikkelser, man møder i de ni noveller i "Hotel Malheureux", er vidt forskellige. Der er posedamen Ida, som med uløselige bånd er knyttet til sit "hjem" – et lille forfaldent skur på havnens yderste mole. Eller den unge universitetsstuderende, der flytter ind i en lejlighed i Italien, hvor der allerede bor en gammel mand i køkkenet.
2021
Fine Gråbøl
Debutantprisen 2021 går til Fine Gråbøl, der i sin debutroman Ungeenheden skriver om unge mennesker i psykiatrien. Som en del af skriftkollektivet BMS har hun tidligere udgivet Knoglemarv lavendel (2018).
Nu debuterer Fine Gråbøl selv med Ungeenheden, der beskriver et unavngivet jegs ophold på et bosted for sårbare unge i København. Forfatteren giver i sin debutroman en elegant og skarp skildring af sårbare skæbner, der lever et sted mellem liv og død i systemets paragraffer.
Fine Gråbøl har selv stiftet bekendtskab med psykiatrien. Hendes skildringer er intime, og hun skriver med en sproglig detaljerigdom, der giver gåsehud.
Ungeenheden
Vinderen af BogForums Debutantpris 2021
2020
Sofie Malmborg
Årets modtager af Bogforums debutantpris, Sofie Malmborg, var for syv år siden for en kort bemærkning i lære som gartner på Assistens Kirkegård i København. Her hørte hun for om 1700-tallets foretagsomme handelsmand Frederik Bargum, og siden har hun interesseret sig for hans liv og forsket i hans historie, som debutromanen, Bargums synder, er inspireret af.
Romanen handler om den temmelig skruppelløse forretningsmand Frederik Bargum, hans forretningsimperium og hans familie. Og om besværlige relationer mellem forældre og børn. Romanen er også et tidsportræt af 1700-tallet, som var en vanvittig epoke, hvor nips og silke og råddenskab og halvmoderne videnskab og modbydelige menneskesyn var blandet sammen i en vulgær cocktail.
Bargums synder
Vinderen af BogForums Debutantpris 2020
2019
Amalie Langballe
Amalie Langballe er forfatter, journalist og foredragsholder. Hun debuterede i 2019 med den anmelderroste roman "Forsvindingsnumre", hvis omdrejningspunkt er skismaet mellem sorg og kærlighed. Forsvindingsnumre er en hudløs roman om en ung kvinde i sorg og om forsøget på at finde fodfæste i livet efter at have mistet nogen, man ikke kan undvære.
Når noget forsvinder, forventer man, at det kan findes igen. Sådan har Agnes det med sin mor, som er død. Men Agnes er ikke god til at finde noget. Ting bliver væk for hende, fugle, mennesker og virkelighedsfornemmelse. Hun leder efter alle de ting på steder, hvor de ikke er. Indtil noget umuligt en dag dukker op i hendes lejlighed. Noget, som måske kan hjælpe hende tilbage til virkeligheden.
Forsvindingsnumre
Vinderen af BogForums Debutantpris 2019
2018
Anita Furu
Anita Furu debutererede med romanen Mit halve liv. Titlen Mit halve liv refererer til Ruths tab af familie og fortid. Det er i den grad en god historie og en stor fortælling om Ruth. Fra hun i 1906 bliver forældreløs i Rusland i en jødisk ortodoks familie og adopteret af en velhavende jødisk kvinde i København, via ægteskab med en norsk forretningsmand med base i San Sebastián i Baskerlandet i Spanien til ægtemanden dør, og til Ruth omkring 1950 er tilbage i København og endnu engang skal begynde på en frisk. I bogen bliver der røget masser af cigaretter og drukket tæt og festet. Der er virkelig noget at glæde sig til for ham og hende, som holder af den gode historie.
Mit halve liv
Vinderen af BogForums Debutantpris