Weekendavisens Litteraturpris
Prisen uddeles hvert år i slutningen af januar måned og findes gennem afstemning af avisens læsere
Weekendavisens Litteraturpris har eksisteret siden 1980, hvor den første vinder blev kåret. Der bliver hvert år normineret 10 forskellige bøger af Weekendavisens anmeldere i december, og disse nomineringer danner grundlag for en afstemning blandt avisens læsere.
2023: Det blinde øje af Mathilde Walter Clark
Det blinde øje er en beretning om menneskets evne til at gøre sig selv til forgrund, og om hvad der sker med os, når dyrene bliver fortrængt fra vores historier
Vindere af Weekendavisens litteraturpris
2022: Borgerlig krise af Christian Egander Skov
Det borgerlige Danmark er i krise. Selv om det fortsat ligner dødt løb i dansk politik mellem rød og blå blok, dækker meningsmålingerne over en dybereliggende idémæssig krise i den borgerlige lejr.
2021: Adam i Paradis af Rakel Haslund-Gjerrild
Året er 1913. København har netop lagt scene til flere store retsforfølgelser af homoseksuelle. Og netop hér - 70 år gammel og på højden af sin karriere - maler Kristian Zahrtmann billedet Adam i Paradis. Et portræt af det første menneske, der emmer af begær og erotik. Hvad gemmer der sig bag dette maleri?
2020: Meter i sekundet af Stine Pilgaard
En ung kvinde flytter til Vestjylland, og spørgsmålene melder sig. Hvordan taler man med sin købmand? Kan man stoppe verdens dårskab gennem en brevkasse? Hvad tænker vestjyderne på i pauserne mellem deres sætninger? Hvordan slår man en barnevogn sammen? Hvorfor er højskoleeleverne så glade, og hvad er det, de vil i Velling?
2019: Viking - Ran, ild og sværd af Jeanette Varberg
VIKING er Jeanette Varbergs brede fortælling om vikingetiden. Hun sætter vikingetogterne i centrum og skriver om de vikinger, der kom til at sætte deres spor i hele datidens Europa. Fra Irland til Rusland, fra Grønland til Middelhavet blev vikingerne en del af historien, og de træder frem i arkæologien og kilderne.
2018: Shakespears samlede skuespil I-VI af Niels Bunse
William Shakespeares samlede værker 1-6 Bind 1 De to herrer fra Verona Trold kan tæmmes Henry VI, 1-3 Richard III
2017: Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage af Naja Marie Aidt
En brutalt ærlig bog om, hvordan sorg er, hvordan den forandrer ens forhold til virkeligheden, til ens nærmeste, til tiden.
2016: De besatte af Flemming Rose
DE BESATTE er den ufortalte historie om Flemming Roses afsked med Jyllands-Posten efter seks år med sindelagskontrol, håndhævet af bladhusets øverste ledelse.
2015: 1915 - Da kvinder og tyende blev borgere af Pia Fris Laneth
Med sit helt særlige talent for at gøre fortiden levende, fortæller Pia Fris Laneth i 1915 historien om, hvordan kvinder og tyende blev borgere. Det er historien om, hvordan det danske folkestyre blev demokratisk, fra Enevældens afskaffelse i 1849 og frem til 1915 - 66 års hårdt arbejde for opnåelsen af retten til at uddanne sig, drive selvstændig virksomhed, organisere sig og deltage i politik samt juridisk ligestilling i ægteskabet.
2014: Kaptajn Dinesen - til døden os skiller af Tom Buk-Swienty
Det er de store eventyrs tid for kaptajn Dinesen. Han er på vej ind i det amerikanske vildnis, hvor han som pelsjæger omgivet af indianere søger heling efter ungdomsårenes krigsoplevelser.
2013: Yahya Hassan af Yahya Hassan
Yahya Hassan, født 1995, debuterer med Yahya Hassan, der er en digtsamling om en opvækst med vold, svigt og kriminalitet. Yahya Hassan er en modig og eksplosiv bog og et bud på en nødvendig fortælling om dagens Danmark, set fra Yahya Hassans klare perspektiv.
2012: Profeterne i Evighedsfjorden af Kim Leine
Kolonien Sukkertoppen, Vestgrønland, 1793. En kvinde sparkes ud over en klippe og falder i døden. Koloniens danske præst, Morten Falck, længes hjem. Hans grønlandske hjælpepræst fortæres af vrede og sorg. Fjendskabet vokser mellem grønlændere og kolonister. Der kommer skib én gang om året.
2011: Det syvende barn af Erik Valeur
Ved fødslen har de syv børn en eneste ting til fælles: De kommer til verden på Rigshospitalets fødegang B, og de skal alle bortadopteres. I månederne efter finder frøkenerne på det berømte spædbørnehjem Kongslund nye familier til dem rundt om i Danmark, og de vokser op uden at ane det mindste om deres fortid.
2010: Det dobbelte land af Birgithe Kosovic
Partisekretæren Milovan forsøger at flygte fra Balkankrigen. Under politisk pres er han blevet degraderet fra sin høje embedsstilling, og han rejser ind i bjergene og efterlader sin hustru i Dubrovnik. Men det er svært at flygte fra sit liv. For mens hans hjemby bliver sønderbombet og han venter på, at landet skal vende tilbage til sig selv, får han besked om, at hans hustru er død.
2009: Hildegard af Anne Lise Marstrand-Jørgensen
Anne Lise Marstrand-Jørgensen har med romanen ”Hildegard” skrevet et psykologisk drama om en af middelalderens mest betydningsfulde kvinder, Hildegard af Bingen (1098-1179)
2008: Schalburg - en patriotisk landsforræder af Mikkel Kirkebæk
Christian Frederik von Schalburg (1906-42) er en af de mest myteomspundne danskere fra tiden før og under besættelsen og samtidig en af dem, vi ved mindst om. Han faldt ved Østfronten i 1942, 36 år gammel. Mikkel Kirkebæk fortæller her den elementært spændende historie om nazisten, landsforræderen, nationalisten, soldaten og familiefaderen, der blev samfundets fjende nummer et, og som efter sin død lagde navn til det berygtede Schalburgkorps.
2007: Mærkedage af Jens Smærup Sørensen
Der er Mærkedage der skal fejres - en konfirmation i 1934, et sølvbryllup i 1967 og en tresårsdag i 2003. Det sker i Staun Forsamlingshus, så længe det er der, og så - da alt andet også er forandret - på et stort hotel. Gennem festerne følger vi de to familier på Bisgaard og Kristiansminde, men også mange af deres gæster, der for det meste er lige så ihærdigt optaget af at tilpasse sig skiftende tider og skikke som af at følge deres helt egne længsler.
2006: Den som blinker er bange for døden af Knud Romer
KNUD ROMER er født i 1960 og vokset op i Nykøbing Falster. Han har studeret litteraturvidenskab på Københavns Universitet Prisvindende konceptudvikler i reklamebranchen bl.a. Guldkorn og Cannes Lion Award. Har optrådt som skuespiller i Lars von Triers dogmefilm ”Idioterne” og Christoffer Boes ”Allegro”. Den som blinker er bange for døden er hans første roman.
2005: Det uperfekte menneske af Jørgen Leth
Cool, elegante, morsomme og selvudleverende historier fra et uperfekt liv med litteratur, film, sport, kvinder og rejser. Digteren, filminstruktøren og Tour de France-kommentatoren m.m.m., Jørgen Leth, har skrevet en erindringsbog af de sjældne, som samtidig tegner et portræt af dansk kulturliv gennem de sidste 40 år.
2004: Danmarks oldtid af Jørgen Jensen
Historien om Danmark, det land der stod da indlandsisen efter den sidste istid trak sig tilbage og gjorde landet mellem Østersøen og Vesterhavet beboeligt. Historien om de mennesker der byggede landet fra stenalderen ca. 13.000 f.Kr. til vikingetiden ca. 1050 e.Kr. - fortalt af en af Danmarks bedste historieformidlere, arkæologen, forfatteren og museumsmanden Jørgen Jensen 1936 - 2008.
2002: Gulag og glemsel af Bent Jensen
Professor og debattør Bent Jensen beretter om Sovjetunionens forbrydelser mod den russiske befolkning fra revolutionen i 1917 til ind i 1950'erne, hvor Gulag-systemet var fuldt udbygget. Ikke mindst i den danske debat er de mange millioner døde stadig ofre for en glemsel, fordi nazismens Holocaust endnu skygger for kendsgerningerne.
2001: Det bliver sagt af Kristian Ditlev Jensen
Som ni-årig blev forfatteren krænket seksuelt, og overgrebene fortsatte i tre år, uden at familien greb ind og stoppede dem. Dette er historien om Kristian Ditlev Jensens personlige kamp for at overleve, for at få familien til at erkende problemet, for at få det danske socialsystem til at give ham den fornødne hjælp og om de mange års psykoterapi, der skulle til for at rette op på de psykiske men.
2000: SAK af Joakim Garff
SAK udfolder de store fortællinger i Kierkegaards liv, men holder også et vågent øje med smådele og biomstændigheder, sprækkerne i den geniale granit, galskaben lige underneden, skriveorgiets omkostninger, økonomisk og psykologisk.
1999: Mands minde af Hans Edvard Nørregård-Nielsen
Med lune, humør, smerte og indføring fortæller Nørregård-Nielsen om den periode for en fyrre-halvtreds år siden, hvor vandringen fra land til by kulminerede, og Danmark ændrede sig radikalt fra landbrugs- til industriland. Han beretter om sit hjem og sin familie og panorerer derfra ud over det danske land og beskriver de omvæltninger, der skete med livs- og omgangsformerne.
1998: Dværgenes dans af Anne Marie Løn
En beretning om at få og give kærlighed fortalt af Tyge Willhof-Holm, 32 år, organist og dværg. Tyge kom til verden som efternøler i den fine stamhusfamilie på Willhofsgave. Før ham er en smuk bror og syv underskønne, langlemmede søstre. Hærget af forelskelsens drama fortæller ham over nogle uger i foråret 1922, sin slægts og sine søskendes historie.
1997: En tid af Knud Sørensen
Bogen er en historie om drengen Jakob, hans mor Oline og hendes bror Thomas. De har en lille ejendom med heste, køer og grise, og deres marker ligger på den fattige sandjord i Vendsyssel tæt ved vandet. Jakob har været i pleje, siden han blev født, men Oline vil have ham hjem, fordi krigen ude i den store verden også er nået til Danmark.
1996: Hvor der handles af Bettina Heltberg
Den 11. april 1992 skete der et historisk magtskifte i dansk politik. Socialdemokratiets daværende formand Svend Auken blev på partiets ekstraordinære kongres væltet af Poul Nyrup Rasmussen. Aukens daværende hustru, Bettina Heltberg, fortæller i disse erindringsbilleder en personlig historie om venskaber og modsætningsforhold.
1994: Territorialsang af Pia Tafdrup
Digtkreds med byen Jerusalem som et gennemgående motiv, der til gengæld bliver behandlet og fortolket under mange forskellige synsvinkler.
1994: Denne kommen og gåen af Benny Andersen
Benny Andersen udgav oprindeligt Denne kommen og gåen i 1993 på forlaget Borgen. Bogen indeholder både digte og prosa.
1992: Viljens styrke af Birgitte Possing
Det er fortællingen om den tidligt forældreløse Natalie Zahle (1827-1913), der som voksen blev familieoverhoved, skoleleder og bygherre, men som livet igennem var en urolig, søgende sjæl. Hun var kendt viden om og færdedes i meget forskellige og ofte indbyrdes stridende kredse med fortrolige, intime forhold til nogle få udvalgte mænd og kvinder.
1991: Hjemfalden af Søren Ulrik Thomsen
Hjemfalden er alvorlige digte om tiden, liv og død, håb og fortvivlelse, som forløses til mættede stemningsbilleder med stærke pointer.
1990: Rejsen til Ribe af Peter Seeberg
Rejsen til Ribe udkom første gang i 1990 og var den første udgivelse fra Seebergs hånd siden den prisvindende Om fjorten dage ni år forinden. Slægtskabet til forgængeren er umiskendeligt, men alligevel er samlingen helt sin egen.
1998: Kilroy Kilroy af Ib Michael
Da alting begyndte, på en Stillehavsø under 2. Verdenskrig, i kaptajn Rasmussens hus, i Hiroshima den 6. august, på et hospital for engle, i Hollywoods stjernestøv, da de første mænd landede på Månen, da Mao mødte Nixon, i København en forårsdag, i New York på et automobilværksted. Disse steder har én ting tilfælles: Kilroy var der!
1988: Forestilling om det tyvende århundrede af Peter Høeg
”Dette er de danske drømmes historie, det er et referat af hvad vi har frygtet og forventet i dette århundrede, og jeg har forsøgt at gøre det udtømmende og enkelt …”
1987: Ind i musikken af Peter Bastian
Peter Bastians meget personlige bog om musikformidling, der siden udgivelsen i 1987 har solgt i omkring 100.000 eksemplarer. Den handler mest om musik, men også om livet og døden, kulturen og naturen, og man føler sig meget opløftet efter endt læsning.
1986: En dag i Amerika af Bent William Rasmussen
55-årige Frank er kriminalkommissær, tidligere efterretningsmand og bor i et bofællesskab i Hillerød. Han er tilfreds med tilværelsen og nyder livet som ungkarl. Men under en tjenesterejse i Jylland møder han Tove. Og selv om hun er gift og bor i USA, forelsker han sig hovedkulds i hende.
1985: Genfortælling af det nye testamente af Anna Sophie Seidelin
Jesus blev aldrig jødernes konge. Han blev konge i et helt andet rige. 20 år efter sin død havde han tilhængere i store dele af Lilleasien og i Grækenland. 30 år efter havde han så mange tilhængere i Rom, at kejser Nero kunne beskylde dem for at ville ødelægge byen – de blev henrettet i bunkevis. 40 år senere var der menigheder over hele Romerriget.
1983: Knæleren af Jørgen Christian Hansen
De tre søskende Martin, Sara og David, som vi mødte i "Guldsmeden" og "Hermelinen" er blevet ældre, og voksenlivets virkelighed er sværere og sværere at holde på afstand. I "Knæleren" afsløres det lige så stille, hvad det er, der skaber den uhyggelige og forvirrende stemning, der lurer lige under overfladen i børnenes liv og tanker.
1981: Forsker i fem verdensdele af Marie Hammer
Marie Hammer blev i 1930'erne grebet af den tyske meteorolog Alfred Wegeners teori om kontinentalforskydningen, nemlig at de forskellige verdensdele oprindeligt hang sammen for sidenhen at glide fra hinanden.
1980: Brøg af Suzanne Brøgger
BRØG 1965-1980 er et fremragende eksempel på den unge forfatters gehør for personligheder i eksistentielle outsiderpositioner, hendes optagethed af udenrigspolitiske brændpunkter og en aldrig svigtende sans for en god provokation.