Klassiske spil
Klassiske brætspil
Nogle brætspil går bare aldrig af mode. Her på siden har vi samlet et udvalg af nogle af de ældste og mest klassiske brætspil, som er lige så sjove i dag, som de var for år tilbage.
Backgammon
Backgammon er et spændende spil, som har eksisteret i mere end 5.000 år. Det er et af de ældste spil i verden og er stadig populært i dag. Backgammon er et strategisk spil, hvor både held og dygtighed skal gå op i en højere enhed, for at du kan vinde.
Når du spiller backgammon, bruger du en særlig backgammon spilleplade og to sæt á 15 brikker. Målet med spillet er at flytte dine brikker rundt på pladen og tage dem af, inden din modstander gør det samme. Det kræver en god taktisk tilgang og en solid forståelse af spillets regler og strategier.
Yatzy
Yatzy er et populært terningespil, som kan spilles af både unge og gamle, og for at vinde kræver det en kombination af held og strategisk tænkning.
For at spille Yatzy skal du bruge fem eller seks terninger og en Yatzyblok med forskellige kombinationer af tal og terningkombinationer, som du kan krydse af efterhånden som spillet skrider frem. Vær opmærksom på at der findes forskellige Yatzyblokke alt efter om du ønsker at spille med fem eller seks terninger. Det kan være en god idé med et raflebæger til terningerne, når du spiller Yatzy. Raflebægeret hjælper med at holde styr på terningerne, og det larmer ikke nær så meget, som hvis du bruger en kop eller lignende til at rafle med.
Reglerne i Yatzy er simple og nemme at lære. Spillet går ud på at danne specifikke kombinationerne med terningerne, og kombinationerne fremgår af blokken. Hver spiller har tre kast per runde, og målet er at opnå den højst mulige pointsum ved at kombinere terningerne på en taktisk smart måde.
Når du spiller Yatzy, vil du hurtigt lære, at der er flere forskellige strategier, som kan hjælpe dig med at vinde. Du kan for eksempel forsøge at opnå så høj en pointsum som muligt på de øverste tal (1-6), eller du kan satse på at opnå en Yatzy (alle terningerne viser samme tal) for at få en høj pointsum.
Men Yatzy handler ikke kun om held og strategi - det handler også om at have det sjovt og tilbringe tid med venner og familie. Så hvorfor ikke prøve at spille Yatzy næste gang, du har en ledig aften eller weekend? Det kan være, du opdager, at det bliver din nye favorit måde at tilbringe fritiden på!
Spillekort
Spillekort er en uundværlig del i skabet med brætspil. Spillekort giver mulighed for så mange forskellige spil som for eksempel kabale, poker, 500 eller kortspillet 31. Uanset om du er professionel kortspiller eller bare leder efter et kortspil til en hyggelig aften derhjemme, har vi det perfekte sæt spillekort til dig.
Spillekort har den fordel, at de er nemme at pakke ned og tage med, hvis I eksempelvis skal på weekendtur eller sommerferie. Der findes et hav af forskellige spil med kort, og nogle af dem kræver ikke ret meget bordplads, så hvis I står over for en længere tog- eller flyvetur, kan det helt sikkert anbefales at pakke et sæt spillekort ned i tasken.
Skak
Skak spillet er et ældgammelt og udfordrende brætspil. Oprindeligt var skakspillet et indisk strategispil, hvis funktion var simulere en slagmark. Det var først, da de muslimske maurere finpudsede reglerne, at skak brætspillet for alvor blev populært.
I skak spillet kræves det, at du evner at tænke fremad for at forudse modstanderens næste træk og planlægger dine egne træk med omhu. Skak er således et underholdende spil, men det hjælper dig samtidig også med at udvikle din logiske tænkning og strategiske færdigheder
Kalaha
Ligesom mange andre klassiske brætspil er også Kalaha et ældgammelt spil, som alligevel har formået at bevare sin popularitet. Kalaha er et brætspil for 2, og her gælder det om at fange så mange kugler som muligt og derved score flere point end modstanderen.
Kalaha regler er ret simple. Det handler om at samle så mange som muligt af de i alt 72 kugler i sin egen store skål på spillebrættet. Den spiller, der først tømmer den enkelte skål på sin egen side af brættet, får også modstanderens kugle i skålen overfor. Vinderen er den spiller, der til sidst har flest kugler.
Ludo
De fleste af os har på et eller andet tidspunkt i livet spillet Ludo, men selvom det er et gammelt spil, er det stadig populært og en af favoritterne inden for klassiske brætspil blandt både børn, unge og voksne.
Ludo reglerne er forholdsvis nemme at lære. I Ludo har hver spiller fire brikker, som skal flyttes rundt på brættet ved hjælp af en terning. Målet er at få alle ens brikker flyttet du fra startområdet og rundt på brættet, indtil de når ”hjem”. Vinderen er den spiller, der først får alle sine brikker hjem.
På vejen rundt på spillebrættet kan der dog forekomme en del udfordringer. Brikkerne kan eksempelvis slås hjem af modstanderne, hvilket betyder, at din brik på tilbage til startposition, og så er det bare med at starte forfra. Denne detalje i Ludo spillet er med til at tilføre en strategisk dimension og gøre det en anelse mere udfordrende.
Matador spil
Matador spillet er en ægte klassiske blandt brætspil. I Matador spillet gælder det om at købe og sælge veje og gade, at bygge huse og hoteller samt at indkræve lejeindtægt for at blive den rigeste spiller.
For at vinde i Matador spillet skal du være en dygtig strateg og bruge dine pengene rigtig, men det handler også en lille smule om held, når du lander de rigtige (eller forkerte) steder på brættet. Du skal evne at tage kloge beslutninger om, hvilke veje du skal købe, og hvornår du skal udvide ved at bygge huse og hoteller herpå. Det kan også være en fordel at forsøge at lure modstanderens strategi og forsøge at besejre dem og ødelægge deres planer.
Alt i alt er Matador spillet en sjov og udfordrende måde at teste dine strategiske evner på. Det er et klassisk brætspil, som har underholdet generationer af danskere, og det er stadig lige så populært i dag som for flere årtier siden.