Interview med Jacob Jonia
Af People’s Press
Hvordan fik du inspiration til at skrive om det oprindelige rejsehold?
”Fra et program på DR1 om gamle danske drabssager. Et afsnit handlede om Himmelstrups opklaring af drabet på Kaj Munk. Derefter researchede jeg mig frem til, at Himmelstrup var grundlæggeren af rejseafdelingen, der senere skiftede navn til rejseholdet. Jeg anede ikke, at historien gik så langt tilbage. Jeg har altid haft en svaghed for 1920'erne og 1930'erne, og det fascinerer mig at skrive krimier, hvor opklaringsarbejdet stadig eret håndværk. I mange af de krimier, jeg oversætter, har teknologien (overvågning og aflytning) næsten helt erstattet den enkelte efterforskers genialitet.”
Er det svært at skrive historisk krimi?
”Det er svært at skrive en krimi generelt - selvom mange anser det for en "let" genre, men der er mange forventninger og konventioner, som man enten skal leve op til eller bryde meget bevidst. Men at skrive historiske romaner er et eventyr, som er lidt af et "trip" for mig - en tidsrejse. Jeg glæder mig hver gang til at dykke ned i Danmark fra for hundrede år siden med lyde, lugte, intriger - cigarer og Ford-biler! Det gør stadig ondt på mig, når der skal skrives en bilscene, hvor en af de flotte gamle vogne bliver demoleret. Men jeg trøster mig med, at de endnu ikke var oldtimere dengang.”
Hvordan researcher du?
”Jeg startede med at sætte mig på Politimuseet, hvor jeg var så heldig, at Himmelstrups barnebarn nærmest samtidig indleverede en masse billeder og personlige papirer. Derudover bruger jeg naturligvis historiske værker om dagliglivet i Danmark, ligesom jeg har kontakt med adskillige historikere og andre eksperter. Desværre er der visse ting, man ikke kan researche, især hvem Himmelstrups medarbejdere egentlig var som mennesker. Men til gengæld ved man, hvilke kriminalistiske metoder, de brugte, hvilket interesserer mig meget. Og jeg kender en del til "knudemænd" fra gamle dage takket være min far (født 1920) og hans ældre brødre.”
’Dansen om gulvkalven’ foregår på Lolland, hvor din familie stammer fra. Har du hentet inspiration i din egen familiehistorie?
”I høj grad. Da jeg skulle i gang med 2'eren, ringede min fætter, som jeg ikke havde talt med i 40 år, og spurgte, om jeg var interesseret i at høre nogle familiehemmeligheder. Det sjove ved det var, at hverken min fætter eller nogen andre vidste, at min næste bog skulle foregå på Lolland. Nu er det således blevet en historie om min fars familie. Og det var ikke særlig kønt, det, jeg fandt frem til. Faktisk er der stof nok til et par romaner mere.”
Hvor mange bind planlægger du, at der skal være i Himmelstrup-serien?
”Jeg har historierne klare til de fem første og fortsætter gerne helt op til 1945, hvor han opklarer drabet på Kaj Munk - eventuelt endnu længere, idet han også bliver involveret i Edderkoppesagen.”
Dansen om guldkalven
Tre godser. To forsvindinger. En kamp mod tiden. Lolland 1928. Under en sneppejagt bliver der skudt mod Danmarks justitsminister. Lederen af Statspolitiets Rejseafdeling, Himmelstrup, mener først, at det er en banal jagtulykke, men da en polsk roepige fra området forsvinder, indser han, at der er mere på spil.