Bog & idé

Q&A pigetanker

Hvordan opstod ideen til at skrive bogen ’Pigetanker’?

I GirlTalk har vi gennem årene haft tusindvis af samtaler med piger og unge kvinder. Vi har også bemærket, at endnu flere følger med i vores brevkasse og læser spørgsmål og svar. Vi har længe ønsket at dykke dybere ned i de her tanker og bruge vores psykologfaglige viden til at sætte dem i et større perspektiv. Samtidig ville vi gerne give pigerne noget, de kunne tage med hjem – en måde at få GirlTalk ind i hverdagen og forhåbentlig åbne op for samtaler om disse emner, både mellem pigerne og deres forældre, men også pigerne imellem, hjemme på værelset.

Hvem er bogen skrevet til?

Bogen er skrevet til piger i alderen 12-17 år, men den kan også give forældre og andre nære voksne et værdifuldt indblik i, hvad der fylder for piger og unge kvinder. Forældre kan bruge den til bedre at forstå deres døtre og få gang i de ærlige samtaler. Den kan også være en hjælp for lærere og andre voksne, der arbejder med unge og ønsker redskaber til at åbne op for svære emner.

Hvordan har I udvalgt, hvilke temaer der skulle med i bogen?

Temaerne i ’Pigetanker’ er valgt ud fra de mange samtaler og henvendelser, vi har fået fra piger gennem årene. De skriver til os om både deres følelser og de konkrete udfordringer og tabuer, der dukker op, når man går fra barn til voksen. Det kan handle om alt fra ensomhed, problemer derhjemme, eller den første forelskelse, til spørgsmål om kroppen, menstruation eller onani. Vi har forsøgt nedbryde myter og normalisere de forskellige sig områder, der hører sig til at blive voksen og giver både gode råd og nogen at spejle sig i.

Er der nogle særlige ting, I har tænkt over i forhold til at nå piger på den alder?

Det var vigtigt for os, at bogen ikke skulle være pinlig, men noget, pigerne ville have lyst til at have liggende fremme. Vi har derfor gjort os umage med at give den et æstetisk udtryk, som vi selv synes er rigtig flot. Derudover har vi sørget for, at pigetankerne fra vores brevkasse fylder meget i bogen, så pigerne kan føle sig set og spejlet i andre, der har de samme tanker som dem selv. Det er pigernes egne ord, vi har kombineret med vores psykologfaglige viden og sat ind i en ramme, der gerne skal føles nærværende og relevant for dem.

’Girltalk’ har i 20 år beskæftiget sig med og arbejdet med unge piger og de tanker og problemer, de oplever? Er der en udvikling i, hvad der tynger?

Grundlæggende er følelser som ensomhed og svigt de samme i dag, men den virkelighed, som disse følelser udspiller sig i, har ændret sig markant. Desværre er de svære følelser blevet flere. Mistrivslen blandt børn og unge er steget i de senere år, og samfundet har ændret sig. Vi ser et øget pres fra skolesystemet på de unge, samtidig med at deres digitale verden har skabt nye arenaer, hvor de føler, de skal præstere. Fx har de senere års fokus på uopnåelige kropsidealer på sociale medier har haft en stor indflydelse. For mange unge, især piger, har dette ført til et forvrænget selvbillede, lavt selvværd og i nogle tilfælde alvorlige spiseforstyrrelser.

Hvad håber I, læserne får ud af ’Pigetanker’?

Vi håber, at pigerne vil indse, at de ikke er alene om deres følelser og tanker. Vi ønsker at normalisere det, der kan være svært, og håber, at vi kan lette lidt af det pres, de oplever. Samtidig håber vi, at de får en god læseoplevelse, hvor de føler sig set og forstået. Og vigtigst af alt vil vi gerne, at bogen giver pigerne mod til at tale med deres venner eller familie om de ting, der fylder for dem.